Osteoporoza

 

Çfare eshte osteoporoza?

Osteoporoza qe pergjithesisht shfaqet pas menopauzes karakterizohet nga pakesimi i densitetit te kockes. Pakesimi I densitetit rezulton me nje kocke me te bute.
Kocka normale eshte e perbere nga proteina, kolagjeni dhe kalciumi, te gjitha keto i japin force kockes. Kockat te cilat jane te prekura nga osteoporoza mund te pesojne fraktura.
Osteoporoza me se shumti mund te shkaktoje farktura te vertebrave, brinjeve, kokso-femoraleve dhe kycet.
Osteoporoza mund te jete prezente nder vite pa ndonje simptome sepse osteoporoza nuk jep simptoma deri ne thyerje te kockes (frakturave). Mbi te gjitha, disa fraktura osteoporotike mund te mos zbulohen per faktin qe nuk shfaqin asnje simptome per vite. Prandaj, pacientet mund te mos jene te vetedijshem per osteoporozen deri sa bejne fraktur te kockes. Kryesisht simptomat e frakturave osteoporotike shoqerohen me dhimbje, dhimbja lokalizohet ne vendin e fraktures.
Ndersa osteoporoza postmenopauzale paraqitet tek femrat pas menopauzes.
Trajtimi i osteoporozes permireson forcen e kockes dhe redukton probalitetin e frakturave te saj. Zgjedhja e trajtimit eshte e bazuar ne moshen tuaj, gjinine dhe historikun mjekesor. Sa me dukeshme te jete osteoporoza aq me e madhe eshte dhe risku i frakturave te kockes.
Gjithesesi, nese ju keni osteoporoze te diagnostifikuar, stili i jetes suaj nuk eshte i mjafteshem per te forcuar kocken prandaj ju mund te keni nevoje per trajtim me medikamente.

WhatsApp chat